Vi ser till att EU pratar Norrbottniska

Lektioner & föreläsningar

Vill du bjuda din skolklass på dagsaktuell EU-kunskap? Vill din organisation eller förening veta mer om vad EU gör inom miljöområdet eller hur EU fattar beslut?


Skräddarsydda föreläsningar för 0 kronor

När du bokar in ett lektionstillfälle med Europa Direkt Norrbotten har du som beställare chansen att själv vara med och forma innehållet. För det händer ju så otroligt mycket inom EU och du har säker en tanke om vad som passar din målgrupp här och nu. Kanske lockar det historiska, institutionerna och deras maktförhållande eller varför inte aktuella temaområden som handel, migration, krishantering eller energi- och klimatfrågor??

Beroende på vilka frågor som ska tas upp och hur djupt du vill gå lägger vi tillsammans med dig upp ett besök som passar gruppen, klassen eller företaget. Här under hittar du exempel på hur det kan se ut. Och jo, det är faktiskt helt gratis!EU 60 minuter

Vi börjar med en genomgång av varför det finns ett europeiskt samarbete, hur det började och hur det utvecklats under åren och hur EU, Sverige och Norrbotten hänger ihop. Vi pratar om hur beslut tas samt vem som fattar dem, och fortsätter med EU i vardagen och dagsaktuella debattfrågor – det finns alltid en hel del inom detta område! Finns det intresse för ett särskilt ämne, tex EU:s roll i en globaliserad värld eller EU:s miljöpolitik så är det där vi lägger fokus. Vi använder ofta mentometrar för att skapa interaktivitet där deltagarna får rösta och tycka till. Precis som i Bryssel.

EU 120 minuter

Om du väljer att gå vidare en andra timme kan du få det här: gruppövning där deltagarna får agera rådgivare åt en svensk politiker. Här ingår att diskutera och besluta hur personen i fråga ska agera i särskilda ärenden och situationer. Allt från alkoholfrågor till integritet på Internet. Eller så väljer vi någon annan fördjupning, tillsammans hittar vi ett upplägg som passar dig och din målgrupp!

EU halvdag

Europa Direkt Norrbotten kan också ordna olika gruppövningar och EU-rollspel om ni är intresserade av att fördjupa er, diskutera i mindre grupper och jobba lite mer aktivt. Hör av dig så berättar vi mer!

Om Europa Direkt

Läs mer om Europa Direkts uppdrag, varför vi finns och hur du kommer i kontakt med oss.

Läs mer
Finansiärer
  • Europeiska Unionen
  • Länsstyrelsen Norrbotten